Protectie injectoare common rail DENSO

Clientii nostrii mai vechi cunosc faptul ca de un an ne chinuim sa gasim o cale mai ieftina de a proteja injectoarele common rail, chiar daca noi comercializam decat DENSO si SIEMENS. Efectiv, acum avem toate informatiile necesare si putem trece la actiune.

Secretul consta in montarea in amonte de filtrul principal de motorina al unui alt filtru, special creat, pentru a prefiltra apa si gunoiul. Probabil ati avut probleme cu injectoarele si la curatirea rezervorului ati descoperit inamicul numarul 1, APA. Nu ne propunem acum sa studiem modul in care a ajuns ea acolo, ci vrem sa ii oprim pe cat posibil accesul in interiorul sistemului. Pentru fiecare masina exista un kit special de fixare pe caroserie deoarece o montare la intamplare poate provoca neetanseitati ale sistemului. Din fericire, aceste filtre nu sunt scumpe si asteptarea de a gasi un furnizor acceptabil a meritat efortul. Dupa montarea kitului care contine bacteria de filtru si suportul, veti avea doar grija ca periodic sa schimbati elementul de prefiltrare. Instaland un sistem de pre-filtrare, va asigurati ca sistemul principal, cu senzorii de contaminare cu apa si restrictie de debit va functiona nestingherit.

Nu am inventat mersul pe jos prin ceea ce am scris mai sus. De-a lungul timpului am intalnit posesori de Toyota care montasera in amonte un filtru de benzina transparent pentru a face aceasta prefiltrare. Din pacate, daca filtrul prefiltrant nu este gandit in stransa legatura cu caracteristicile tehnice ale sistemului, apare o pierdere a puterii motorului.

Un pre-filtru are rolul de a face exact ce ceea ce rezulta din numele sau:  Sa filtreze combustibilul inainte de filtrul principal. De ce? Daca motorina este de calitate slaba (contaminata cu sedimente, alge sau altele) multe dintre aceste elemente vor fi retinute in pre-filtru, lasand filtrul principal sa aiba grija de restul, posibilitatea de a fi invins de apa scazand considerabil.

Sistemele recomandate de pre-filtrare contin un filtru de 30 de microni. De ce? Pentru a raspunde la aceasta intrebare trebuie mai intai sa intelegem ce rol are filtrul principal. Sistemele de injectie Diesel cu rampa comuna sunt echipate cu un filtru de combustibil de 2 microni. Filtrul de 30 de microni este de 15 ori mai brut decat acesta. Cu alte cuvinte, filtrul principal a fost proiectat sa prinda tantarii, pe cand pre-filtrul va prinde pietrele, iepurii sau orice lucru mai mare.

Debitul de combustibil va fi restrictionat de acest pre-filtru? Nu, singura posibilitate ca aceasta sa se intample este atunci cand filtrul se infunda. Majoritatea sistemelor moderne de filtrare Diesel sunt prevazute cu un indicator de restrictie de debit care alerteaza utilizatorul in cazul in care combustibilul este restrictionat. In medie, un pre-filtru se asteapta a fi schimbat dupa fiecare 30.000-40.000 km. De ce este debitul de combustibil atat de important? Daca privim la un sistem de injectie cu rampa comuna la Toyota Landcruiser, de exemplu, observam un racitor de combustibil pe circuitul de retur. Rolul acestuia este sa raceasca in anumita masura combustibilul care se intoarce catre rezervor dupa ce a strabatut un sistem de injectie la presiuni enorme. Unele sisteme returneaza peste 8 litri de combustibil pentru fiecare litru de consumat prin ardere interna.